Żywność eko często budzi wiele kontrowersji. Produkty te kosztują dużo więcej, niż zwykłe jedzenie i nie zawsze możemy zaufać produktom, które widzimy w większości supermarketów. Produkt ekologiczny – jakie jedzenie możemy tak nazywać? Które produkty są naprawdę eko?
Kiedy możemy nazwać produkt ekologicznym?
Nie każdy produkt może być nazwany ekologicznym, mimo tego, że producenci próbują wykorzystywać podobne hasła jako chwyt marketingowy. Unia Europejska ma bardzo surowe zasady jeśli chodzi o jedzenie eko. Okazuje się, że co najmniej 95 procent produkcji musi odbywać się za pomocą metod ekologicznych. Najważniejsze jest to, żeby ziemia była dobrej jakości i czysta, w związku z czym odpadają wszystkie miejsca, w których już doszło do zanieczyszczeń. Nie nadają się też farmy przy drogach, bo ich ziemia już wypełniona jest ołowiem i innymi zanieczyszczeniami spowodowanymi przez jeżdżące tam samochody. Sama farma powinna być z założenia niewielka, żeby dało się zapanować nad całością hodowli. Można hodować na nich różne rośliny, ale zawsze trzeba stosować się do zaleceń Unii Europejskiej.